Patent Nedir?

Abdullah Yılmaz
1 min readAug 28, 2020

Patent, fikirleri koruma altına alan ve üçüncü kişilerin fikirleri çalmasını ve kazanç elde etmesini engelleyen fikri mülkiyet belgesidir. Fikri mülkiyet sayesinde fikir sahibi, tescillediği fikrin hukuki olarak sahibi olur. Dolayısıyla fikir sahibinin izni olmaksınız o ürün veya hizmet üretilemez, satılamaz, kullanılamaz. Patenti tapu gibi düşünebilirsiniz. Nasıl ki sahibi olunan ev veya arsaya, sahibi dışındakiler kendi malları gibi ticari işlem uygulayamıyorsa patent için de aynısı geçerlidir.

Patentin daha dar kapsamlı başka versiyonu da vardır. Buna faydalı model denir. Patent ile faydalı model işlev olarak aynı olsa da aralarında belirli farklar bulunmaktadır. Bu farklar ile alakalı detaya girilmesi gerektiğinden bunları faydalı modele odaklandığımız sonraki yazımızda paylaşacağım.

Patent, insanlık için birçok açıdan yararlı olsa da zararlı olduğu zamanlar da olmaktadır. İnsanlığın yararına kullanılabilecek bir yeniliğin şahısların ticari çıkarları için kullanılması insanlığa ciddi zararlar vermektedir. Buna en basit örnek, gelişmemiş ülkelerdeki insanların yüksek ilaç fiyatları yüzünden hayatlarını kaybetmesidir. İlaçların fiyatını yükselten ana sebep ilaç patentinin tek elde bulunması ve dolayısıyla fiyat rekabetinin olmamasıdır. Patentin tekelci ve demokratiklikten uzak oluşu ilk zamanlarında ciddi tartışmalara sebebiyet vermiştir. Umuyoruz ki ileride bu problemlere insanlık olarak çözüm bulabiliriz.

Patent konusunda öğrenmeye devam etmek isterseniz eğitmeni olduğum, gerçek bir fikir üzerinden anlatım yaptığım, fikir üretme ve patentini alma kursuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Tekrar görüşmek dileğiyle, kendinize iyi bakın.

--

--